Milena Milićević: ”Publika će moći da Martinu postavi pitanja i zahvaljujući ličnom kontaktu nauči. Knjiga ili video nam ne pružaju takvo iskustvo učenja u potpunosti.”

Categories ARK ambasador, It kompanija

“Dovodite stručnjaka čije knjige su mi apsolutno promenile život” je prva povratna informacija koju smo doblili od Milene Milićević, devojke koja je radila na međunarodnim projektima u Beogradu, Rimu, Berlinu, Londonu i Kembridžu, a trenutno radi kao marketing strateg i business developer u kompaniji ARVRtech za virtuelnu i proširenu stvarnost. Pročitajte više kako brendiranje i naučni doprinos Martina Lindstroma marketingu vidi osoba koja radi u  IT kompaniji.

 

#1 Imala si priliku da čitaš knjige koje je Martin pisao. Kako je njegov rad uticao na tebe profesionalno? Navedi nešto što si od njega naučila da je na tebe ostavilo traga.

U Martinovom radu najviše mi se dopada kako proučava ulogu pojedinca u svetu tehnologije i kampanje svetski poznatih brendova. On pojašnjava kako određeni narativi utiču na naše ponašanje pa se udružujemo, kupujemo više, ili zbog straha ili nade koji su nas uzburkali pribegnemo baš tom brendu koji je sa nama komunicirao.

Na primer, u knjizi Brandwashed možemo uvideti marketinške taktike koje u prvi plan stavljaju nostalgiju za ,,dobrim starim vremenima’’ ili kako ljudi u našem okruženju utiču da i mi počnemo da koristimo neke proizvode.

Za Martina digitalni marketing i tehnologija nisu sveti gral i jedino rešenje za čovekove izazove, već on otvoreno tvrdi da u tim strukama ima manipulacije potrošačima. Volim kako prodire u suštinu i rastavlja na čestice infrastrukturu iza marketinga i tehnologije.

 

#2 Kakva su tvoja očekivanja od govornika?

Smatram da je Martin mnogo učinio svojim otvorenim pristupom na profesionalizaciji struke. On je postavio čvrste granice šta marketinška profesija i moćni brendovi smeju, a šta ne smeju da rade, posebno u svetu big data i kada svako od nas već ima pozamašan digitalni otisak.

Stoga, od Martina očekujem da tokom ARK Brand simpozijuma objasni šta marketing jeste u 2018. godini, ali i da usmeri profesionalce iz Srbije i regiona koji će ga slušati kako da rade globalno i postave standarde u svom marketinškom i tehnološkom poslovanju i postojanju.

Sigurno ćemo se pripremati za svet u 2025. godini koji je zapravo iza ćoška.

Verujem da će Martin podeliti informacije o ključnim metrikama i alatima koje on koristi u svom radu, jer u 2018. godini marketing jeste i umetnost i nauka: spoj kreativnosti i analitike.

Suočeni smo sa proliferacijom marketinških kanala, da je pažnja korisnika rasuta zbog beskonačne količine informacija, a da brendovi kada preispituju koje korisničke podatke smeju da koriste, zapravo ulaze i u pitanje bezbednosti tih podataka i pravnu struku.

 

#3 Da li i zašto misliš da je Martinov dolazak u Srbiju bitan za stručnu javnost?

Martinov dolazak u Srbiju omogućava stručnoj javnosti da naučeno odmah primeni.

Takođe, publika će moći da mu postavi pitanja i da zahvaljujući ličnom kontaktu, razmeni energije i neverbalnoj komunikaciji nauči dosta o liderstvu i ophođenju na svetskom nivou. Knjiga ili video nam ne pružaju takvo iskustvo učenja u potpunosti.

Martinov dolazak u Beograd je značajan i zbog onoga što će se dogoditi ljudima u publici tokom pauza i umrežavanja i u ponedeljak ujutro posle simpozijuma kad budu na poslu.

Kada dosta posvećenih profesionalaca usvaja znanja na jednom mestu, oni su motivisani da stupe u kontakt, osveže stara poznanstva i uspostave nove saradnje.

 

#4 Kao osoba koja radi u IT industriji, kako percipiraš brend i njegov značaj?

O IT industriji i brendu mogu da govorim iz dva ugla: kao osoba zadužena za razvoj poslovanja (business development) i marketinšku strategiju u kompaniji ARVRtech za virtuelnu i proširenu stvarnost i kao osoba koja je posle više od osam godina delovanja u sektoru obrazovanja mladih i organizacije svetskih događaja (u Beogradu, Rimu, Berlinu, Londonu i Kembridžu) okupila agilan tim i stvorila brend INAT samit sa Beogradom kao početnom stanicom.

Autentične brendove doživljavam kao prave profesionalce: oni u svakom trenutku ispunjavaju obećanje koje su dali, takozvani brand promise i u svakom susretu sa njima vi doživljavate istu emociju zbog doslednosti, posvećenosti i iskrenosti.

Danas sve što mi radimo na društvenim mrežama i uživo doprinosi građenju ili rušenju kompanijskog ili ličnog brenda tako da je jedini savet biti svoj.

 

#5 I sama si u organizaciji edukativnog projekta koji u sebi ima specifičnu srpsku reč – inat. Šta je to što povezuje ARK i INAT Summit i kako vidiš budućnost projekta INAT Summit-a?

ARK i INAT samit povezuje želja da se na našem podneblju radi na svetskom nivou tako što će se povezati i udružiti vrhunski profesionalci i kompanije iz IT-a i digitala u regionu sa inostranstvom; dok se bavimo i edukacijom motivisanih srednjoškolaca i studenata baš zato što su na početku karijere i treba im podstrek.

Budućnost INAT samit-a se za INAT tim dešava sada zbog projekta u aprilu i redovnih aktivnosti nakon toga. Drugi INAT samit će se dogoditi od 12-15. aprila u Beogradu sa 500 posetilaca i 25 predavača. Pozivam vas na ovaj IT događaj, gde možete saznati  redosled poteza u ekspanziji IT biznisa na međunarodna tržišta i kako se veštačka inteligencija, IoT i blokčejn uspešno koriste.

 

KUPITE SVOJU KARTU ZA ARK SYMPOSIUM OVDE 

Leave a Reply